“Alter Ego” – Hvem er du? Hvem kan du være? Hvem vil du være?

Hva om du kunne leve livet ditt om igjen. Hvem ville du da være – deg selv eller noen helt andre? Spill Alter Ego og se hvem du er – eller oppdag hvem du kunne vært.
Alter Ego er et gammelt spill utgitt av Activision i 1986. Spillet gir deg en masse valg for ditt alter ego og viser deg hvilke mulige konsekvenser disse har for denne personen. Alter Ego begynner med fødselen og slutter ved døden og er tilgjengelig i to svært ulike utgaver: En manne- og en dameutgave – for ja… det er en forskjell.
Spillerens alter ego begynner spillet som spedbarn. Du manøvrerer i et tre-diagram med noder – hver med sitt ikon. Hvert ikon er en “erfaring” eller situasjon som kan utforskes. Ikonet viser hvilken type erfaring det representerer, f.eks. er hjertet knyttet til følelser. På denne måten spiller alter egoet ditt seg gjennom sju livsfaser med sine ulike opplevelser – spedbarn, barndom, ungdom, ung voksen, voksen, godt voksen og alderdommen. Det kan hende du opplever noe forferdelig og dør på veien – men det er mest (god) humor (noe som gjør kontrasten stor når det skjer noe alvorlig).
Alter Ego holder orden på hvem du er ut fra valgene dine underveis i hele spillet. Dette kan også få konsekvenser for hva som skjer i spillet.
Vil du vokse opp fornøyd og lykkelig? Vil du slåss med bøllene eller bli venner med dem? Finner du en kjærest til skoleballet? Blir du gift og får barn, eller start du din egen bedrift og blir millionær? Valget er ditt 🙂 (Tenk på det som en tekstutgave av et litt mer alvorlig ment Sims.)
Spillet tar opp alt fra ufarlige til betente tema og tematikk står i forhold til alderen du spiller – og spillet er på engelsk. Dette gjør at det passer best for elever fra 8. trinn og oppover.
Du kan bruke Alter Ego på så mange ulike måter at det er vanskelig å gi en god tidsangivelse på hvor lang tid du bruker på dette. Jeg har brukt det bare på en skoletime og jeg har brukt det som en sammenhengende spilløkt i en måned.
Slik gjør du
Fire ulike måter å spille Alter Ego (titlene er mine egne ;-):
- “Alter Ego Ego” – så likt som mulig som deg selv. Du må altså prøve å spille så ærlig som mulig – svar det du tror du hadde gjort i de ulike situasjonene.
- “Alter Ego Anti” – så ulikt som mulig som deg selv. Spill en person som er helt motsatt av slik du er.
- “Alter Ego Perfectus” – så perfekt som mulig. Svar “perfekt” på alt – altså de svarene du selv mener er de rette svarene for enhver anledning.
- “Alter Ego Sexus” – det annet kjønn. Erfar et liv som jente, hvis du er gutt og gutt, hvis du er jente.
Hvordan ender du opp som person ifølge spillet? Det er mulig å sjekke ut oversikten over personligheten din. Du finner dette på litt ulike måter alt etter hvilken utgave av spiller du bruker.
- Webutgave / Steam / mobil / C64 – Klikk på ikonet oppe til venstre.
- Gammel PC-utgave – Trykk ESC og så velg ikonet oppe til venstre.
Det finner også flere måter å organisere en spillrunde i Alter Ego. Den ene er å spille i timen, vandre rundt mens elevene spiller og la dem snakke sammen om valg de gjør og hvorfor de gjør det de gjør. Den andre måten er å la dem spille hjemme og lage en oppsummering av hver økt.
Lag en oppsummering av spillrunden (lenke til rapportark):
- Hva ville du prøve?
- Husker du noen spesielle situasjoner som gjorde inntrykk? Hva var dette – og hva valgte du?
- Hvem endte du opp med å bli? Ta et skjermbilde av statistikken når du begynte og når du sluttet og lim inn i rapport. Ble du den du trodde du skulle bli? Var det noen overraskelser i statistikken – hva var dette og hvorfor?
Det er også mulig å la elevene dokumentere hva de gjør f.eks. i en blogg – “Mitt liv som…”. Der kan de komme med betraktninger og tanker om ulike valg og erfaringer de gjør i spillet. Spesielt får i oppgave å sammenlikne det mot eget liv og egne forventninger. Det er også mulig å trekke inn likheter og forskjeller mellom tiden da spillet ble laget (i 1986) og i dag – og at spillet tar utgangspunkt i en amerikansk hverdag kontra en norsk hverdag.
Hvis du ønsker å bare spille f.eks. ungdomsdelen av spillet må du velge dette på litt ulike måter alt etter utgave.
- Webutgaven / Steam / mobil – Velg ikonet oppe til høyre i spillet og “spol” videre til den alderen du ønsker.
- Gammel PC-utgave / C64 – Når du starter spillet får valget om hvilken alder du vil starte på.
Kompetansemål
Kompetansemål knyttet til de tverrfalige temaene “Folkehelse og livsmestring” og “Medborgerskap og demokrati” i fag som KRLE, samfunnsfag og engelsk burde være enkle å arbeide med ifm dette spillet.
Siden en full gjennomspilling av Alter Ego omfatter et helt liv og alt det som skjer der, så kan du trekke inn en rekke mål fra de fleste fag. Det kan enkelt legge grunnlag for samtaler om livsvalg, økonomi, etikk/moral, møte med andre mennesker osv.
Utstyr
Du kan kjøpe spillet til PC, mobil og nettbrett på spillets hjemmeside – https://www.playalterego.com/
Fordelen med ovennevnte utgave er at spillet lagres automagisk underveis. Så om du må ta en pause, fortsetter spillet der det slapp neste gang du starter det.
Samtidig er også spillet gratis tilgjengelig på ClassicReload – en nettside hvor du kan spille gamle spill for ulike maskiner direkte i nettleseren:
- Gammel PC-utgave – Male – https://classicreload.com/alter-ego-male.html
- C64-utgave – Female – https://classicreload.com/c64-alter-ego-female.html
- C64-utgave – Male – https://classicreload.com/c64-alter-ego-male.cbin
Fordelen med ClassicReload-utgavene er at de er gratis og at du kan begynne rett i den alderen du ønsker. Ulempen er at du ikke kan lagre spillet ditt. C64-utgavene laster en god del tregere enn de andre og krever også at du “bytter” floppydisk underveis. Det kan være krevende for noen som aldri har gjort det før ;-). Disk 0 er side 1 på første disk, disk 1 er side 2 på først disk, disk 2 er side 1 på andre disk… osv.
Men – jeg har et lite eksperiment gående, som gjør at du kan spille C64-utgaven av spillet rett i nettleseren i bloggen. Og det virker :-). Her er det også mulig å lagre (trykk ESC), men dere må sloss om de 6 ledige lagringsplassene på disk 1! Og ja – det er et par ekstra spill det er også!
Tips
Se hvor mye du rekker å spille av spillet for deg selv. Det kan være lurt å være forberedt på noen av de mer opprivende situasjonene du kan oppleve – både som barn, ungdom og voksen.