“Spaceflight Simulator” – To infinity and beyond!

…til månen og tilbake er vanskelig nok!
Spaceflight Simulator er det du tror. Det er en simulator for romferder – fra du bygger raketten til du (forhåpentligvis) kommer trygt tilbake. Det kanskje på kanten å kalle dette et spill, men det har visse elementer – så det får gå.
Alt etter ambisjoner kan du bruke dette fra 5. trinn og oppover. Simulatoren er både så enkel og så avansert at her er det ting å hente for et stort alderssegment.
Du må nok regne med å bruke 2-4 timer, alt etter hvor langt du vil at elevene skal komme på reisen.
Slik gjør du
Gå gjennom hva du kommer til å se etter når elevene jobber – og hva elevene skal ha som mål. Sett opp flere mål for elevene, som de kan krysse av når de får det til. Det skal leveres en kort rapport til hvert oppdrag, som inneholder planlegging, gjennomføring og erfaringer.
- Lag en rakett som kan ta av.
- Få en rakett opp i bane rundt jorden.
- Få mannskapet vel ned på jorden igjen.
- Få en rakett opp til månen.
- Lande et månefartøy på månen.
- Få mannskapet tilbake til jorden.
- Lag en romstasjon…
- Du trenger å sende opp mange raketter for å sette utstyr i bane!
I spillet finnes det korte og enkle beskrivelser til flere av disse prosessene. Ellers finnes det mye hjelp på verdensveven om elevene googler litt.
Bruk gjerne denne malen til oppdragsrapport.
Kompetansemål
Ehh… jeg er egentlig sjokkert over at ingenting om utforsking av verdensrommet har overlevd overgangen til LK20. Det er ikke ett kompetansemål i den nye læreplanen som knyttes til romfart og utforskningen av verdensrommet eller solsystemet. Ikke ett! Det var fine kompetansemål i naturfag i forrige læreplane – og nå… ingenting. Hekkan! Hvordan skal vi nå få inspirert ungene til å ville utforske verdensrommet?!
Utstyr
Du trenger mobiltelefon, nettbrett eller Chromebook som støtter Android-apper. Android-appen finner du på Google Play og iOS på App Store.
Appene er gratis, men du får tilgang til med deler til raketten din om du betaler i appen – noe som heldigvis ikke er nødvendig for å kunne gjennomføre dette undervisningsopplegget.
Tips
En bonusoppgave kan være å lage en “superrakett”. Elevene selv må få være med å forstå hva “super” her skal bety – men tanken bak og hvordan den virker i praksis er ofte spennende å se 😉
En annen app som også kan brukes omtrent likt er Space Agency – lenke til Android og iOS.
Übersimulatoren for romfartøy er selvfølgelig Kerbal Space Program. Det er tyngre å komme igang med, krever mer “utstyr” og planlegging (både fra deg og elevene sin side), men KSP er en ekte Spaceflight-simulator. Det er laget godt opplegg til KSP som du finner på vår kopi av iktipraksis.no (kudos til Atle Hillmann)
Forslag til andre innfallsporter
Det er også mulig å bruke et gjennomført opplegg som inspirasjon til en skriveøkt – “Reisen – dit, og tilbake igjen” ;-).