Spillpedagogene på YouTube

I forbindelse med at det nå er hjemmekontordager for hele skole-Norge har vi satt i gang et arbeid vi har snakket om at vi egentlig burde vært i gang med for lenge siden. Vi har laget vår egen YouTube-kanal! Denne kommer vi til å bruke framover til å dele spillvideoer med våre tips om hvordan spillene kan tas i bruk i klasserommet. Vi har altså ikke ambisjoner om å lære bort hvordan man spiller (det finnes det mange andre som gjør bedre enn oss), men vi har et mål om å tydeliggjøre hvordan vi går frem for å ta i bruk spillene i undervisning.

I det vi lanserer denne kanalen har vi valgt å fokusere på spill som er

  • Gratis tilgjengelig (enten i nettleser eller nedlastbart)
  • Egnet til bruk i hjemmeundervisningen

I løpet av den siste uken har vi allerede publisert syv videoer som vi håper vil være av interesse, både i den perioden hvor undervisning foregår hjemmefra og når hverdagen en eller annen gang returnerer til noe som minner om normalitet.

It Goes On er et nydelig spill, utgitt av Alex Carey i 2018. Det utforsker kommunikasjon, marginalisering og menneskesyn på en vakker og til tider svært frustrerende måte. Anbefales til bruk i helse- og oppvekstfag, eller som en del av fellesfag (engelsk, norsk, samfunnsfag, religion/KRLE) i diskusjoner om menneskesyn og utsatte grupper i samfunnet.

Lieve Oma er et kort novellespill om oppvekst, livet og forholdet mellom generasjoner som man kan tilnærme seg som en litterær tekst i norsk eller engelsk.

VAX! et spill om spredning, vaksiner og karantene som du kan spille gratis rett i nettleseren. Det vil gi elevene mulighet til å reflektere rundt hvorfor ulike tiltak fungerer og hvorfor de er så utrolig viktig for å hindre spredning av en sykdom. Det vil også være viktig å få elevene til å se likheter, men kanskje aller mest forskjeller mellom spillet og virkeligheten. Spillet tar rundt et kvarter å spille og er aktuelt for ungdomsskole og VGS. Atle Hillmann står bak videoen.

Passage er et novellespill som kan være interessant å bruke i religion og etikk/KRLE, norsk eller historie og filosofi.

Milkmaid of The Milky Way er et nasjonalromantisk pek-og-klikk-eventyrspill hvor all tekst er skrevet på rim. Spillet har bruksområder fra mellomtrinnet til videregående skole i ulike fag. Vi vil spesielt oppfordre fransklærere på VGS til å gi spillet et forsøk. Teksten er nemlig tilgjengelig både på norsk, fransk og engelsk, og vi tenker det kan være interessant for elever å undersøke hvilke grep spillskaperen har tatt når teksten gjendiktes fra norsk til fransk. Spillet tar ca. 3 timer å spille, men avhengig av hvordan man skal bruke spillet i undervisning er det ikke nødvendig å spille hele.

I Spent settes du i rollen som en i USAs arbeidende underklasse (working poor). Målet er å drifte husholdningsbudsjettet i en måned. Lar du barnet ditt delta i idretten selv om det koster? Kan du “skeie ut” med helseforsikring? Hva gjør du når kjøleskapet ryker?

Factitious kan brukes i arbeidet med kildekritikk og kildebevissthet i skolen. Spillet passer fra 8. trinn til Vg3 i blant annet engelsk og samfunnsfag.

Det blir flere videoer i dagene og ukene som kommer. Etter hvert vil vi kanskje også legge litt mer arbeid i produksjonskvaliteten. Målet er foreløpig å få ut eksempler på spill man kan komme i gang med raskt, effektivt og uten at man trenger å fysisk være i samme rom som elevene.

Er det spill du gjerne ville sett oss lage en film om? Legg igjen en kommentar, så skal vi se hva vi kan ordne.