“Stories Untold” – skumle opplevelser fortalt på nye måter

“Vart du skræmt no?” Ja, hvis jeg spiller “Stories Untold” blir jeg det. Gamle teksteventyr får ny form – og gud så det virker!
“Stories Untold” er et eksperiment om hvordan du kan fortelle fortellinger – og del 1 bruker det gamle teksteventyret som utgangspunkt. Til skummelt god effekt! Spillet passer best for ungdomstrinnet og oppover, fordi elevene må både lese og skrive engelsk, og de må kunne reflektere en del rundt opplevelsen og teksten.
Mål fra læreplanen
KRLE 10. trinn (gammel plan)
- reflektere over filosofiske temaer knyttet til identitet og livstolkning, natur og kultur, liv og død, rett og galt
Norsk 10. trinn (gammel plan)
- delta i diskusjoner med begrunnede meninger og saklig argumentasjon
- beskrive samspillet mellom estetiske virkemidler i sammensatte tekster, og reflektere over hvordan vi påvirkes av lyd, språk og bilder
- lese og analysere et bredt utvalg tekster i ulike sjangere og medier på bokmål og nynorsk og formidle mulige tolkninger
Engelsk 10. trinn (gammel plan)
- lese, forstå og vurdere ulike typer tekster av varierende omfang om forskjellige emner
Slik gjør du
Du kan godt innlede ved å si at “Stories Untold” tar utgangspunkt i en av de eldste formene for dataspill – teksteventyret. I stedet for grafikk får du beskrivelser i tekst av hva du ser og hva som skjer. I stedet for å bruke mus eller kontroller må du skrive hva du skal gjøre i spillet.
Elevene kan spille spillet hver for seg eller i grupper på 2-3 elever. Om de sitter i grupper kan de bytte på å skrive inn tekst. Det er viktig at alle maskinene har lyden på (eller at elevene har hodetelefoner).
Når spillet har startet kan du be elevene om å beskrive rommet de ser – og alt som er i det. De må gjerne være så detaljerte som mulig. Har de sett et slikt TV, har de sette en slik datamaskin med kassett? Har de sett en kassett?! Hvem kan bildene være av? osv…
Gi gjerne elevene “løsningen” på første del av teksteventyret – slik at de kommer godt i gang, enten på ark eller på skjerm (bruk Google Presentasjonen jeg har lagt ved – eller lag din egen ;-). Det er viktig at de leser teksten i spillet nøye og får med seg alle detaljer. Det er mulig å gjøre en del mer enn jeg beskriver i “løsningen”, men det får elevene eventuelt finne ut selv.
“Løsning” på første del av del 1:
look in the glovebox
open box
look at note
get out
go to yard
look around
turn on generator
go to front
unlock door
open door
turn on light / use switch
go up
enter your room
open box
Her stopper elevene opp og de skal nå beskrive rommet de ser – ut fra det de nå vet. Hvilken historie knytter det seg til datamaskinen, spillet, bildene osv?
use computer
use game
You’re on your own now! Nå må elevene spille spillet helt selv. De burde klare seg godt med utgangspunkt i “løsningen” de nettopp har brukt.
Ikke røp for elevene at det nå kommer til å skje en god del ting. Spar følgende spørsmål til en annet lysbilde eller ark – slik at de ikke lukter lunten 🙂
Vent til de fleste elevene har startet generatoren igjen. “Hva skjedde nå?” Be elevene beskrive rommet de nå er inne i etterhvert som ting skjer – og de oppdager “nye” ting i rommet. Hva skjer i teksteventyret?
Oppfordre elevene til å bruke “look around” og “read note” (flere ganger) og “use” på det meste de ser.
Spørsmål til drøfting i klassen når fortellingen er slutt
- Hva skjer i dette “eventyret”?
- Hvem er du?
- Hva har du gjort?
- Hva tror du kan ha skjedd i denne familien?
Utstyr
Windows-maskin til å kjøre spillet på. Elevene kan være i grupper på max 3, så du må ha nok maskiner til det.
Spillet kan du kjøpe på Steam (hvor du også kan laste ned en demo) eller en DRM-fri utgave på GOG eller flere alternativer på spillets hjemmeside.
Jeg lastet ned en DRM-fri demo på GOG og installerte den på maskinene til elevene.
Tips
Spill gjennom del 1 av spillet først selv. Da vet du nøyaktig hva elevene strever med – om de står fast. Husk å undersøke absolutt alt i spillet, spesielt etter at strømmen har gått 😉
Lyd er viktig i dette spillet – så ha lyd som høres godt.
Det beste er om elever spiller det individuelt eller i par. De kan bytte på å skrive.
I teorien skal det være mulig å kjøre spillet på en maskin koblet til storskjerm (og mye lyd) og la klassen oppleve ting felles. Jeg har ikke prøvd dette selv. Jeg har en ide om at opplevelsen er bedre når den er mer “intim” og elevene skriver inn kommandoene selv.
Gjerne gi meg en tilbakemelding om hva du synes om spillet. Jeg spilte spillet for først gang på kontoet på jobb på høylys dag (ja, jeg har en kjekk jobb) – og det ble så skummelt at jeg måtte ta en liten pause før jeg turte å spille del 1 ferdig.
Om du kjøper hele spiller – Episode 2 og 3 er greie nok, men handler mer om gåtene enn at det er så nifst – synes jeg. I episode 4, derimot, skrus alt opp til 11. Det er ikke så skummelt, men veldig og direkte ubehagelig – og dermed også fryktelig bra.
Det er forøvrig lurt å spille gjennom hele spillet hvis du ønsker å finne ut hva del 1 handler om. Alt blir svært ubehagelig gnidd inn i del 4.