“Don’t Move” – Hva får deg til å fortsette å spille et spill du er lei av?

Hvor lenge orker du å spille et spill hvis eneste hensikt er å belønne deg for å spille spillet? Og hvorfor spiller du det så lenge?
“Don’t Move” er et eksperiment med et fokus på ninjaer, ludonarrativ dissonans (altså en konflikt mellom spillets fortelling og spillmekanikken) og manipulering av spillerens vilje til engasjement.
Opplegget passer fra 5. trinn og oppover og kan gjennomføres på alt fra 1 til 2 skoletimer – alt etter hvor dypt du ønsker å gå inn i temaet.
Mål
Målet med denne økten læringsbasert spilling er å gjøre elevene bevisst på ulike teknikker som legges inn i spill (og livet ellers!) for å få deg til å spille / gjøre mer. Det er også mulig å drøfte hvordan disse teknikkene (systemene) fungerer i forhold til den oppgaven som faktisk skal løses/gjøres.
Slik gjør du
Kortutgaven er at du må få elevene til å begynne å spille spillet med oppgaven “Hva går dette spillet ut på?”
Spillet begynner enkelt – beveg deg til venstre eller høyre. Men mens du prøver (og mislykkes i) å bevege deg, låser du opp mer av spillets belønningsmekanismer. Med hvert nytt element kommer nye “utfordringer” og flere belønninger!
Så må elevene faktisk prøve å finne ut hva dette spillet handler om.
Spørsmål du kan bruke som et utgangspunkt til samtalen…
- Hva synes du om spillet “Don’t Move” og hvorfor?
- Hva er det som får deg til å spille et spill?
- Hva er det som kan få deg til å fortsette å spille et spill (du egentlig har gått litt lei av)?
- Kjenner du igjen noen av belønningsmekanismene fra spill du har spilt? Eller andre situasjoner i livet ellers?
- Hvorfor heter spillet “Don’t move”? (Hvorfor belønnes du for å bevege deg?)
Utstyr
Spillet er tilgjengelig på HumbleBundle eller itch.io, hvor du kan få utgaver til de fleste plattformer.
Tips
Se hvor lenge du ender opp med å spille spillet. Det er greit å føle litt på det elevene kommer til å føle på – på godt og vondt.
Ideer/oppgaver
Se om du kan utfordre noen elever til å spille spillet helt til det tar slutt, fordi det gjør det en gang. Jeg har hatt en elev som har spilt gjennom hele spillet. Spurte ham hvorfor han gjorde det og svaret var at han ville se hva som skjedde til slutt.