Democracy 3 som rammeverk for stortingsrollespill

Bildet viser alle de faktorene som har påvirker eller påvirkes av BNP i samfunnsmodellen som presenteres i Democracy 3
[Aleksander skriver]:
De første dagene av påskeferien bruker jeg og Tobias på å forberede et kurs om spill i skolen for IKTPlan.no. I arbeidet med det, innså jeg at jeg aldri har publisert noe om hvordan jeg bruker Democracy 3 i samfunnsfagsundervisningen på VG1/2. Det måtte gjøres noe med.
Democracy 3 er en politikksimulator hvor spilleren har mulighet til å oppleve de utfordringer politikere står overfor i arbeidet med å vedta nye lover, tilfredsstille velgergrupper, og balansere nasjonens økonomi. Hver beslutning har en rekke ulike konsekvenser for ulike grupper, og for å lykkes i spillet må man veie interessene til individer, grupper og staten som helhet mot hverandre før man fatter en beslutning.
Om man for eksempel velger å øke alkoholavgiften, vil man på den ene siden få mer penger i statskassen, høyere oppslutning fra konservative og religiøse velgere samt nedgang i alkoholkonsum. På den andre siden vil det gi økt misnøye fra andre velgergrupper og store protester fra næringslivsinteresser. For å lykkes i spillet, må spilleren ta valg som sørger for at en tilstrekkelig andel av befolkningen er rimelig godt fornøyd, og kan bli gjenvalgt uten å tømme statskassen fullstendig.
I dette opplegget brukes spillet som bakteppe for et stortingsrollespill, men det kan også knyttes til andre deler av samfunnsfag, politikk og demokrati samt programfagene i engelsk.
Democracy 3 kan være et forholdsvis tungt spill å sette seg inn i rent teknisk, da mengden informasjon umiddelbart kan virke litt overveldende. Men når spillet brukes i plenum, behøver ikke elevene å være eksperter på spillmekanikken. Så fremt elevene har satt seg inn i politikken til sitt parti, og evner å vurdere hvilke andre partier det kan være hensiktsmessig å søke støtte hos i bestemte politiske saker, holder det at læreren (eller en spillkyndig elev) styrer spillet.
Forslag til undervisningsopplegg Democracy 3
Jeg bruker NDLA som læreverk i samfunnsfag, og i tillegg til å ha samlet informasjon om partiet de representerer sine standpunkt ber jeg de sette seg inn i følgende ressurser:
- Saksgangen på stortinget
- Regjeringen
- Stortinget
- Hva står de politiske partiene for
- Demokratiets utfordringer og dillemmaer
Økten før man bruker spillet – deles elevene inn i jevnstore grupper. Hver gruppe representerer et av de politiske partiene på Stortinget, og må finne ut
- Hva er partiets kjernesaker/ideologi
- Hva står partiet for på følgende områder:
- Skole
- Skatt
- Miljø
- Helse
- Samferdsel
I starten av spilløkten får hver gruppe utdelt et ark som viser deres relative størrelse på Stortinget – MDG 1/169 DNA 55/169 etc..
- Lærer velger et politikkområde, utforsker hva slags lovendringer som er mulige å gjennomføre, og lar elevene diskutere seg fram til lovforslag i sine partigrupper.
- Partigruppene får «vandre fritt» og prøve å skape kompromiss med andre partier
- Partiene legger fram forslag for samlet storting – Dersom forslaget oppnår mer enn 50% ja stemmer blir lovendringen gjennomført.
- Repeter steg 2-4
Refleksjon underveis/etter spilløkten
- Hvilke partier var det som oftest fant fram til løsninger sammen? Er dette tilfellet utenfor simulasjonen?
- Representerte dere partiet deres, eller deres egne syn i rollespillet?
- Hvilken effekt hadde politikken dere gjennomførte på samfunnet? (Bruk grafer i spillet på oppslutning, økonomi etc.)
- Hadde lovendringene dere gjennomførte ønsket resultat?
- Hvem er vinnerene/taperene med denne lovendringen?
- Er spillet en god representasjon av virkeligheten? Hvorfor/hvorfor ikke?
Spillet kan brukes enten i en enkeltøkt, eller kan spilles i korte intervaller gjennom hele perioden med politikk og demokrati. Elevene kan f.eks få i lekse å utforme politikkforslag/samle støtte/skape kompromiss mellom øktene.
Til neste år skal dette spillet brukes i alle VG1/VG2 samfunnsfagsklassene ved Nordahl Grieg Videregående skole.
Det svenske spillhobby forbundet, Sverok og den svenske elevorganisasjonen lagde et spill sammen i 2014 som ligner ganske mye på dette. Spillet simulerer europaparlamentet, men bruker et fiktivt interplanetarisk råd som en analogi for europarådet.
Det er ganske forseggjort og morsomt. Jeg tror Hyperion oversatte det til norsk en gang. Anbefales hvis man syntes artikkelen var spennende kan man ta en titt på selve spillet her:
http://detlevandevalet.se/wp-content/uploads/2014/03/R%C3%A5det-%E2%80%93-Ett-rollspel-om-demokratifr%C3%A5gor-och-Europaparlamentet1.pdf
Leste gjennom de første par sidene nå – De ser kjempespennende ut!