Inntrykk fra Spill og koding 15

[Tobias skriver]

Forventningene til Spillogkoding15 har ligget og ulmet i bortimot et år. Sammen med Senter for IKT i utdanning planla vi en konsert av de sjeldne. Når crescendoet har vært såpass langvarig, og forventningene nærmest er overmodnede, blir fallhøyden, og potensialet for skuffelse, stor.

Heldigvis ble det ikke slik. To dagers euforisk forte fortissimo; et ensemble av foredrag, workshops, diskusjoner, spillbar, nye kontakter på sosiale medier, og ikke minst: en overflod av faglig og personlig påfyll. Nå, tilbake i hverdagens rolige piano, med ekkoet av de siste dagers hendelser fremdeles i mellombevisstheten, er tiden her for å sortere og loggføre de mange inntrykkene man sitter igjen med.

2015-10-27 12.34.17

Sjefen sjøl!

Og hvilke kronjuveler av inntrykk man har fått! Det mest gylne av alle må være møtet med James Paul Gee og Ian Livingstone – begge to bauter i sine respektive felt og mennesker vi har sett opp til i lang, lang tid. I tillegg fikk vi servert foredrag fra Espen Aarseth, Kristine Jørgensen, James Portnow og en rekke andre. Store navn til tross: den virkelige verdien finner vi i tilbehøret til kannekaffe og laksebaguetter: muligheten til å dele tanker og erfaringer med kjente, halvkjente og fremmede. I alt sitter vi igjen med brennstoff til et oddetalls blogginnlegg, minst. Denne gangen blir det med en liten oppsummering fra oss spillpedagoger, mens de mer komplekse innleggene ligger til heving.

Både jeg og Aleksander har fått møte våre idoler i løpet av de siste par dagene. Gudfaren innenfor spill og læringsfeltet, James Paul Gee har vi begge sett opp til siden vi  først tenkte tanken om spillpedagogikk. Aleksander har dessuten en nesegrus beundring for Ian Livingstone. Livingstone, som var på konferansen for å snakke om satsingen på koding og programmering i britisk skole, har en lang og variert karriere bak seg. Blant annet er han forfatter av Fighting Fantasy bokserien, og dermed en av pioneerene innenfor “choose your own adventure” sjangeren. I følge Aleksander, er denne serien årsaken til at både han, og drøssevis av andre unggutter på 80- og 90-tallet begynte å lese litteratur.

For min egen del er Gee en av mine aller største forbilder i arbeidet med spill og læring. Boken hans (han har skrevet flere, men dette er den som oftest nevnes), «What Video Games have to teach us about Learning and Literacy», blir ofte sitert når det er snakk om spill og læring, selv om den strengt tatt ikke handler om faktisk bruk av spill i undervisningen, men heller de læringsprinsipper gode spill tar i bruk, og hvordan vi kan få disse inn i skolen. Jeg var så heldig å holde peisprat med ham under konferansens første dag. Gee er ikke vanskelig å få i tale; han har fornuftige tanker om nesten alt, der nærmest hver ytring er en livetweet verdig (fanboy, jeg? Neheish…). Det er underlig å få mulighet til å møte et menneske man kun kjenner indirekte gjennom artikler og fagbøker i levende live; å møte sinnet bak den litteraturen som har gitt slik inspirasjon. 

Nok fanboyhyllest: konferansearrangørene hadde sørget for at også «kritiske venner» var på plass. I sitt foredrag problematiserte Espen Aarseth ideen hvorvidt spill i sine mekanikker kan være meningsbærende eller ei, noe vi jo er avhengig av om vi i det hele tatt skal kunne lære med dem. Sten Ludvigsen hadde også sitt å si, og poengterte blant annet at god design alltid trumfer mediet (dette er vi jo enige i), og at om spill skal gi god læring, må de være eksplisitt designet for dette formålet (faste lesere vet at dette synet er vi derimot ikke helt begeistret for). Aleks og jeg prøvde å utfordre Ludvigsen på nettopp denne forestillingen, noe vi dessverre ikke ble møtt med lydhørhet overfor. (To be continued…).

Luksusproblemet med å være medarrangør og bidragyter i slike konferanser er at man ikke får tid eller mulighet til å få med seg alt man ønsker. Heldigvis har elevene på 3MK på Nordahl Greig vgs en remedie til nettopp dette. De stod nemlig for pressedekningen av konferansen, med foto, video, intervjuer, livestream og det hele, og får med dette velfortjent skryt for innsatsen. Du kan lese deres dekning av konferansen på www.ngvmedia.net og på YouTube-kanalen deres: https://www.youtube.com/channel/UCo95NLctqNMUoCtLzVs8J5w. Vel verdt en titt!