Reisebrev fra GLS11 – dag 0

IMG_20150706_155742

[Tobias skriver]

Da jeg for omlag halvannet år siden så vidt hadde dyppet tærne uti det nærmest bunnløse vannet som er spill og læring, hadde jeg aldri, aldri trodd at jeg skulle få anledning til å delta på GLS, langt mindre holde et innlegg. Nå sitter jeg og Aleksander likevel her (vår venn Rune Klevjer fra UiB kommer i morgen), trøtte og slitne etter en lang reise. Svømmeringene har vi lagt igjen hjemme; nå skal vi ut og bade med de store gutta. Det føles nesten litt sært. Eller hva, Aleks?

[Aleksander skriver]

Sært? Ja. GLS (Games+Learning+Society) er hjertebarnet til mitt største idol innenfor feltet spill og læring, Kurt Squire. Det var etter å ha lest hans doktoravhandling om Civilization III brukt for læring for seks år siden at jeg begynte å konkretisere mine egne tanker om å bruke spill i undervisningen. Forskningsmiljøet rundt University of Wisconsin-Madison er det fremste i verden på feltet spillbasert læring. Jeg gleder meg som en unge, både til og få høre mange av disse viktige stemmene, og ikke minst å høre responsen på våre (selv i dette miljøet) tildels kontroversielle ideer.

[Tobias skriver]

Så langt på denne turen har så å si alt gått vår vei. Selv om vi måtte løpe oss andpusten til gaten hvor flyet til Chicago ventet, i tillegg til at vi stod på standby på passasjerlisten, ordnet alt seg til slutt. Eller, bagasjen vår står riktig nok tårevåt og forlatt tilbake på Schiphol, men denne ventes levert til hotellet i løpet av morgendagen. Ettersom dette er første USA-besøk for min del, er gjerne spenningen litt ekstra stor. Man hører jo tross alt mye om dette frihetens land, og en har jo visse forventninger om hva som venter en på andre siden av dammen (for å sitere min yngre bror da jeg spurte ham hvordan han opplevde uken i New York: “Alt var stort”). Madison er en relativt beskjeden by; ingenting her føles overveldende, ikke engang for en verdensfremmed sørlending. Kveldens måltid ble inntatt på Five Guys Burger and Fries, delvis spontant, delvis geleidet av Google. Her ble vi servert det vi raskt ble enige om var den beste fries’en noen av oss noengang har spist, selv om til og med “small” porsjon her var i meste laget.

Uten mat og drikke, duger spillpedagogen ikke.

Uten mat og drikke, duger spillpedagogen ikke.

[Aleksander skriver]

Det er blitt en tradisjon når spillpedagogene er på reise at Tobias ender opp i det beste rommet – Denne turen er intet unntak. (Tobias: Hei hei, du fikk reise på economy+ i dag. Jeg tenker vi sier even steven). Det er derfor hos Tobias vi sitter nå og skriver og prøver å smale ned hvilke parallellseksjoner vi skal få med oss.

Vi har et omfattende problem i morgen i form av at i første økt med parallellseksjoner er det 3 av 6 innlegg som vi er veldig interessert i å få med oss. Favorittene er:

  • Exploring Complex Issues with Transmedia Games: En workshop av canadieren Mike Farley som skal være en praktisk rettet workshop med bruk av to forskjellige gratisspill som kan brukes i en rekke ulike fag. Målet vårt som spillpedagoger er at vi vil få spill inn i klasserom i hele skole-Norge. Vi trenger absolutt mer kompetanse på gratisalternativene som finnes, da selv innkjøp av rimelig prisede spill kan være vesentlig barriere for mange lærere som vil prøve seg med spill.
  • Examining the Potential of Formative Assessment in Game-Based-Learning: Både jeg og Tobias er meget kritiske til mange av de læringsspillene som er på markedet. Potensialet som ligger i veldesignede læringsspill skal det likevel ikke levnes tvil om at er enormt. I denne workshoppen diskuteres hva som skal til for at læringsspill skal være effektive, med særlig fokus på vurdering for læring.
  • Using At-Home Games for In-School Benefits: Tematikken i denne workshoppen virker og være ganske nært på de ideene som Tobias og jeg fremmer. Tror likevel det kan være veldig interessant å se på hvilke områder våre tilnærminger er like og ulike. I workshoppen vil de vise spillene Journey, FTL: Faster Than Light og Little Big Planet 2, samt diskutere hvordan og hvorfor disse kan brukes i skolen.

Det ser ikke ut til at vi blir helt enige om hva som bør prioriteres før vi tar kvelden i dag, men jeg tror jeg lener mot den siste: Using At-Home Games for In-School Benefits. Det er en hel bråte med ytterligere spennende innlegg satt opp utover dagen, men etter å ha holdt det gående i 22 timer siden vi stod opp i morges (klokken er nå 0500 norsk tid) virker Tobias til å sende ganske klare hint om at jeg bør pelle meg ut og la ham få sove.

Vi satser på at det blir minst en post til dagen så lenge er her. Morgendagens post blir en bearbeiding av inntrykk fra dag 1.

Én kommentar

  • Mathias Rosenqvu

    Det låter otroligt intressant! Jag önskar verkligen att vi hade kunnat vara där. Jag ser med spänning fram emot att höra vad ni tar med er från de olika seminarierna. Lycka till även med ert framförande.