Oppdatering fra spillpedagogene

[Tobias skriver]

Det er travelt å være spillpedagog. Først og fremst gøy. Men også travelt.

Det er allerede andre måned i et nytt år, og en god stund siden forrige innlegg; vi har jo ikke oppdatert bloggen siden turen vår til Berlin Online EDUCA (!). Da kom vi med en teaser om et innlegg om forholdet mellom læring og spillmekanikker, et innlegg som nå er alvorlig på overtid, og som dere dessverre på vente litt lengre på, men det har fått ligget til modning tilstrekkelig lenge, og blir definitivt verdt ventingen.

En travel hverdag blir enda travlere (og mest sannsynlig enda artigere): i år skal vi forhåpentligvis både på NKUL og CounterPlay15, i tillegg til å holde diverse innlegg og foredrag. I april dukker jeg opp på Bergen Offentlige Bibliotek, hvor jeg skal snakke om etikk i dataspill. Er vi riktig heldige, blir det GLS i juli!

Selv har det ikke blitt så altfor mye på spillfronten i selve klasserommet, men vi har fått oss en tur til London og BETT, i forbindelse med at skolen vår, sammen med Rothaugen ungdomsskole, vant Senter for IKT i Utdanningen sin innovasjonspris, noe en elev på MK-linjen ved NGV har skrevet om her. Her hadde vi gleden av å kunne dele ut en engelsk versjon av læringsopplegget om The Walking Dead, og neste år satser vi på å ha klart engelske versjoner av flere av oppleggene våre! (Her er for øvrig en halvfersk film fra IKT-senteret, hvor du får høre Vibeke Guttormsgaard fortelle om verdien av dataspill i skolen, samt se meg i min skjeggkløende gestalt)

Hva har du drevet med i det siste, Aleksander?

[Aleksander skriver]

Sukk. Så var det den bloggingen da… Det har vært mange spennende spillprosjekter de siste par månedene som jeg har hatt klare mål om å skrive om fortløpende, men så langt har jeg ikke kommet enda. Jeg er visst ikke så flink til å sette (og holde) mine egne deadlines.

Jeg er helt overbevist om at det arbeidet vi gjør med spill i skolen er noe som vil kunne komme mange andre lærere til gode, men det krever at vi deler dette aktivt. Noen av postene som vil komme fra meg i tiden framover:

EDB-rommet vender tilbake

På 90-tallet og tidlig 00-tall da jeg selv var elev i grunnopplæringen har jeg minner om EDB-rommene – Dedikerte klasserom/kott med dårlig luftkvalitet hvor vi fikk lære grunnleggende tekstbehandling, touchmetoden, regneark og ikke minst spille nibbles i Qbasic det øyeblikket læreren snudde ryggen til.

På Nordahl Grieg er vi nå snart klar til å offisielt avduke vårt nye “EDB-rom”. Vi har kjøpt inn 15 kraftige PCer som har mulighet til å kjøre det aller meste av både eldre og nyere spill. Dette rommet kommer til å være viktig for spillsatsingen vår av flere ulike grunner:

  1. Tanken er at terskelen for lærere til å ta i bruk spill i sin undervisning skal være lavere ved at de ikke trenger å bekymre seg for om et konkret spill vil la seg kjøre på elevmaskiner med veldig ulike spesifikasjoner.
  2. Spillpedagogene vil ha både spill og maskinvare tilgjengelig til å prøve ut nye spill, og utvikle nye opplegg.
  3. Rommet skal være tilgjengelig for elever både som en sosial funksjon, men også for at de skal kunne anbefale og demonstrere spill som kan være nyttig for undervisning til lærere.
  4. Det vil også bli brukt til både interne og eksterne kurs for å bygge kompetanse på pedagogisk bruk av spill for lærere og lærerstudenter. En kompetanse som etter mitt syn er en mangelvare i norsk skole.

Spillrommet “Next-Level” åpnes offisielt i forbindelse med framtidskonferansen 17-19 februar selv om rommet har blitt brukt til noen småprosjekter allerede. Jeg gleder meg enormt til alt det spennende som etterhvert vil komme ut av dette rommet.

VG1 SS skriver noveller i Elegy for a Dead World i vårt nesten klargjorte EDB-rom

Spill som verktøy for kreativ tekstproduksjon

Før jul sikret Tobias seg gratis tilgang til en bøtte lisenser til Elegy for a Dead World. Er du kjapp kan du gjøre det samme for din skole. Utgiveren, Dejobaan har nemlig lovet å gi vekk 1000 gratis lisenser av spillet til utdanningsinstitusjoner.

Spillet går ut på at man skal påta seg rollen som utforsker av fremmede, forlatte verdener. Eleven påtar seg både rollen som hovedperson og forteller i dette spillet, og må selv skrive hva fortellingen om hva han ser, og hva som har skjedd i det miljøet han utforsker. Teksten eleven produserer blir ved avsluttet spill satt sammen til en visuelt appellerende digital bok. Elegy for a Dead World er et enkelt og engasjerende verktøy som kan brukes i arbeidet med lyrikk og noveller i engelsk norsk og eventuellt også andre fremmedspråk.

Jeg har blant annet brukt dette spillet i engelsk i en yrkesfagklasse som det ellers ofte er krevende både å få til å skrive, og å la meg lese tekstene deres underveis. Til denne undervisningsøkten ba elever om å få sitte inne i pausen for å skrive, og nær samtlige ropte meg bort for med stolthet vise meg hva de skrev på underveis. ANBEFALES!

Spill som analyseobjekt

I engelsk på VG1 gjennomførte jeg i november/desember et opplegg hvor vi tilnærmet oss spillet Gone Home mye på samme måte som vi ellers bruker litterære. Elevene har utforsket og diskutert miljø, narrativ teknikk etc., skrevet anmeldelser og gitt presentasjoner hvor de tolker ulike aspekter ved spillet. Dette opplegget ble gjennomført i partnerskap med en kanadisk klasse ved Royal St. George´s College i Toronto. Dette partnerskapet ga elevene mine anledning til interaksjon med autentiske engelsktalende elever gjennom Facebook og Skype, samt at de fikk oppleve hvordan historier kan forstås ulikt avhengig av kulturell kontekst.

Gone Home er et veldig fint sted å begynne for lærere som har lyst til å forsøke seg på spill uten å gjøre en alt for stor tidsinnvestering. Spillet er forholdsvis enkelt spillmekanisk, og tar ikke stort mer tid enn en litt lang spillefilm å komme gjennom. Samtidig har det en spennende historie som krever oppmerksom tilstedeværelse av spilleren. Til dette spillet har jeg et fiks ferdig undervisningsopplegg som jeg etterhvert kommer til å publisere på denne siden. Om noen skulle ha lyst til å få fingrene sine i dette før den tid er det bare å ta kontakt. Jeg deler gjerne.

Andre spennende prosjekter

  • Av andre spennede prosjekter, må jeg nevne at jeg har fått anledning til å jobbe med Nasjonalt Senter for mat, helse og fysisk aktivitet og lærere ved tilrettelagt avdeling i utviklingen av bevegelsesspillet Hvalen Våge som blir gjort tilgjengelig i disse dager.
  • Flere lærere ved Nordahl Grieg bruker nå spillet Democracy 3 i samfunnsfagsundervisningen for å gi elever en bedre forståelse av demokratiske beslutningsprossesser. Det som gjør dette spesielt gøy, er at dette er lærere som til liten grad vil karakterisere seg som spillinteresserte, men som har skjønt at dette er et medium som allikevel har en vesentlig verdi for skolen.
  • I samarbeid med Senter for IKT i utdanningen, Roald Torkildsen og Linn Søvig planlegger vi en konferanse om spill og koding som vil gå av stabelen i Bergen to dager i oktober.

Hva sier du Tobias? Skal vi kalle dette en bloggpost – publisere nå – så love bot og bedring om litt hyppigere oppdateringer i tiden framover?

[Tobias skriver]

Jeg er veldig for litt hyppigere oppdateringer, i hvert fall i teorien, men i en travel lærerhverdag er det fort gjort å glemme seg eller å måtte bruke tiden på mer akutte arbeidsoppgaver. Likevel synes jo vi begge at det er kjekt å dele det vi driver med. Jeg tror vi porsjonerer det vi har å si, slik at innleggene ikke blir så lange og lettere å fordøye. Så lover jeg å komme med et oppgjør med læringsspill og ludo-fundamentalistiske holdninger til spill i skolen om ikke så altfor lenge (forhåpentligvis)!